Son bir kaç yıl öncesine kadar daha çok kişisel bazda kullanılan sosyal medya platformlarının gücü, işletme sahipleri tarafından da keşfedilerek daha etkin bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bu güç sayesinde artık sadece arkadaşlarımızın hayatlarını izlemekle kalmıyor, potansiyel müşterilere ulaşıyor, birebir iletişime geçebiliyor ve son derece ekonomik yöntemlerle reklam kampanyaları yürütebiliyoruz.

Peki uluslararası firmalardan, yerel, küçük çaplı girişimcilere kadar hemen hemen herkesin ürün tanıtımı ve pazarlama için tercih ettiği sosyal medya doğru kullanılıyor mu? Tüm dünyada etkin sosyal medya gurularının tespitlerini inceleyerek kendi deneyimlerimizle birleştirdik. Gelin beraber gözatalım!

1. Her platformda bulunmak: Çok çeşitli sosyal ağ imkanı olduğu için her platformda bulunmak zorunda değilsiniz! Hedef kitlenizin yoğun ve aktif olduğu platformlarda var olarak, potansiyel müşterilerinizle daha yoğun bir şekilde ilgilenebilir ve daha etkin sonuçlara ulaşabilirsiniz. Her yerde olmaya çalışmak gücünüzü azaltır ve başarısızlık oranınızı yükseltir.

2. Canınız ne isterse onu paylaşmak: Aklınıza ne gelirse paylaşmak yerine, takipçilerinizin ihtiyaç ve ilgi alanlarına odaklanarak bir süre sonra sıkılmalarını önleyebilirsiniz. Kısaca “ etkili sonuçlar almak için takipçilerinizle empati yapmayı öğrenin”.

3. Tutarlı olun: Dizayn anlayışınızdan kendinizi ifade etme şeklinize kadar bulunduğunuz tüm sosyal medya platformlarında birbiriyle uyumlu bir duruş sergilerseniz, sosyal medyada hatırlarda kalan bir imaj yaratırsınız. Farklı platformlarda farklı duruşlar sadece takipçilerinizin kafasını karıştırır.

4. İletişimi ihmal etmeyin: İşte en çok yanılgıya düşülen konu! Bir çok işletme hala sadece ve sadece paylaşım yaparak sosyal medyada etkin olduğunu zannediyor. Paylaşımlarınızın yanında takipçilerinizin sorularını yanıtlamaya, onlarla iletişim kurmaya ve kendileriyle ilgilendiğinizi göstermeye odaklanın.

5.Görsel kullanmamak: Sosyal medya üzerinde %93 gibi büyük bir oranla en çok ilgiyi görseller çekmektedir. Uygun görsellerle desteklenmeyen paylaşımlar yapıyorsanız farkedilme şansınızı yok ediyorsunuz demektir.

6. Hashtag kullanın: Sosyal medyada yeni takipçileri cezbetmek için en iyi yollardan biri de hasthtag kullanmaktır. Hedef kitlenizin ilgi alanlarını keşfedin ve doğru hashtaglerle paylaşımlarınızı güçlendirin.

7. Güven kaybetmeyin: Sosyal medyayı sadece bir beklentiyle kullanırsanız, takipçileriniz bunu hissedecektir. Sosyal medyayı işiniz/ürününüz için kullanacaksanız hedef kitlenizle aranızda bir güven oluşturmaya çabalamanız önemlidir. Hiç kimse sadece yeni ürününüzün pazarlama zamanı geldiğinde “Günaydın” denilen kişi olmayı istemez.

8. Sosyal medya stratejisi geliştirmemek:  Amaç ve planlarınız doğrultusunda bir sosyal medya stratejisi geliştirip uygulamanız, en hızlı ve etkin şekilde sonuçlara ulaşmanızı sağlar.

9. Sosyal medyada etkin olamayan paylaşımlar: Takipçilerinizi etkilemek için doğru başlıklarla paylaşımlar yapın.

10.Sosyal medyadaki çalışmalarınızın etkisini değerlendirmemek: Paylaşımlarınızın hangilerinin işinize yaradığını, hangilerinin zaman kaybı olduğunu görebilmeniz için düzenli olarak verileri inceleyin. O çok değerli zamanınızı amacınıza hizmet etmeyen paylaşımlar yaparak harcıyor olabilirsiniz.

11. Doğru zamanda paylaşım yapın: Takipçilerinizin hangi saatlerde paylaşımlarınızla daha yakından ilgilendiğini iyi gözlemleyerek ölü saatlerde paylaşım yapmanın önüne geçin. Hedef kitlenize ve ürününüze uygun saat ve günler için iyi bir analiz yapmak daha çok başarı getirecektir.

12. Çok fazla paylaşım yapmak: “Çok fazla” kavramı her işe ve her kişiye göre farklılıklar gösterebilir. Eğilimlerini gözlemleyerek uygun aralıklarla paylaşım yapmak, takipçilerinizi bunaltarak kaybetmenizin önüne geçer.

13. Uygunsuz paylaşımlar Sosyal medyada bir robot edasıyla paylaşım yapmak yerine, insani yönünüzü de göstermeniz önemlidir. Ancak bu, paylaşımlarınızın uygunsuz bir dille, negatiflik barındıran ve takipçilerinizi kıracak şekilde elbette olmamalıdır. Samimi olacağım derken profesyonel duruşunuzu kaybetmeyin!

14. Kendimize odaklanmak: Evet, sosyal medya işiniz için iyidir. Ama tüm vaktinizi kendi sayfanızda geçiriyorsanız, başkalarıyla ilgilenmiyorsanız etrafınıza bir duvar örüyorsunuz demektir. Başka sayfaları takip edin, sizin gibi girişimcilerle iletişime geçin, blogları okuyun. Fikirler önemlidir.

15. Tekdüze paylaşımlar: Paylaşımlarınızda çeşitlilik yakalayarak sıkıcı olmaktan kurtulun! Sorular sorun, linkler paylaşın, işinizle ilgili videolar yayınlayın. Tekdüze paylaşımlar takipçilerinizi sadece bıktırır.

16. Devamlı bir şeyler pazarlamaya çalışmak: Uzun dönemli başarı kurduğunuz içten ilişkilere bağlıdır. Bir anda belirli bir ürününüz için yaptığınız yoğun paylaşım ancak kısa dönemli ve yanıltıcı sonuçlar getirecektir. Başarılı sonuçlar almak için sadece ürün pazarlamaya yönelmek yerine takipçilerinizin eğilimlerini analiz ederek doğru paylaşımlarla doğru ilişkiler geliştirin.

17. Kalite yerine sayıları önemsemek: Çok sayıda takipçiniz olması başarılı bir strateji geliştirdiğinizi göstermez. Paylaştığınız içerik ancak doğru kitleye ulaştığında etkili olur. Binlerce takipçi yerine, daha az sayıda ama hedeflerinize uygun kitle daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Sosyal medya stratejileriyle ilgili paylaşımlar yapmaya devam edeceğiz. Şimdilik hoşçakalın!